Wednesday, April 7, 2010

14 kriteria utamaku...

Di bawah ni ada lah kriteria2 gurl yang aku nak akan datang, kriteria2 yang aku nak ni berdasarkan pengalaman2 dengan gurl2 terdahulu, 14 kriteria adalah rekaan aku semata2 tiada kena mengena dengan hidup ataupun mati. Kalau dapat kriteria yang ada ni bagus lah hehe. Mmg ssh nak mencari2 yang benar2 berani mati dalam perhubungan.

1. ceria
2. tidak manja
3. suke gelak bile aku wat lawak loyer buruk haha
4. bukan pendiam dan bukan penyepi haha
5. lasak
6. tidak merokok, shisha xpe haha
7. ada emosi dan sentimental yang tidak keterlaluan...
8. mudah bawak berbincang
9. positif minded
10. xkisah free hair atau bertudung
11. umur antara 18 hingga 30 tahun.
12. open-minded dan xkontrol ayu.
13. not under estimate me
14. dan plg penting xnak gurl yang byk komplain, dan cerewet.

Tuesday, April 6, 2010

Layakkah aku?

Hehe...tajuk mcm gempak je. Lama juga aku tak update blog aku ni. Sunyi sepi je. Agak bz apabila da stat keja kat shah Alam tu.

Tergerak aku nak cerita pasal sabtu ni aku dapat ujian bertulis Suruhanjaya Perkhidmatan Awam SPA untuk kemasukan kerja sbg Penguasa Kastam dan Imigresen gred 41. Huh pening nak kena study balik benda2 yang lama aku tinggal haha. Topik yang kena study ni, pasal negara kita, sejarah negara, subjek m3 sampai form 5, entah ingt lagi ke x dan lain2. Kebanyakan berkisar tentang isu semasa.

Semoga aku berjaya menempuhi exam yang hampir 90 peratus calon2 yg dtg gagal untuk exam ni heh. Di bawah antara buku yang aku dapat kumpulkan setakat ini nak study.

P.S. Xde kena mengena langsung buku Spanish nak study haha. Apela aku ni kan.


Monday, March 22, 2010

Yang mana satu? Aku keliru?

Aku sedang prepare untuk esok di department QA company aku. Tapi seakan bosan la pulak. Malas benar nak study pape pn ni. Dalam otak aku hanya nak rest2 rest dan rest. Tak ada mood langsung. Pening dan serabut sangat hari ini. Tension la banyak sangat benda kacau, sampai aku rimas dan tiada privacy sendiri. Ada sesetengah orang yang tak nak faham privacy orang lain. 

Tapi ada perkara lain yang menggembirakan aku sebab aku dah jumpa orang yang baru. Yang dapat membuatkan hati aku tersenyum kembali. Dapat aku tinggalkan kekasih yang lama. Rasa puas sbb dapat wat mcm ni. Memang patut aku tinggalkan cinta yang lama, kerana cinta yang baru sedang bermula. Apapun hubungan aku dan yang baru ini, masih dalam peringkat perkenalan dan aku tidak tahu apa kesudahannya nanti, aku tidak berani jamin apa2 setakat ini. Dengan family aku sendiri pn aku berahsia, ini kan dengan orang lain. Aku tahu aku perlu simpan dalam hati aja. Aku rasa hidup kembali bermakna dengan kehadirannya, dengan suaranya bak Alicia Keys, dan gelagatnya yang membuatkan aku tak dapat tidur dengan lena. Aku suka sangat mengusik dan menyakat dia, tak sangka kami boleh jatuh cinta. Membuatkan ku lupa pada sume benda di dunia ni hehe. Buat apa pun mcm xjadi je kalau terfikirkan dia. Si Dia yang telah membuatkan hati aku cair haha. 

Aku sedang dilamun cinta dan mula tertarik dengan dia. Kami baru sahaja bermula dan hanya kami saja yang tahu apa yang berlaku pada hati masing2, hehe. Maaf kerana aku tak dapat berbicara lanjut tentang si dia. Aku ada sebab kerana dia begitu istimewa wat masa ini, kerana telah menggantikan hati yang terluka, selamat tinggal kekasih lama. Biarpun dengan anis tiada kata putus yang kami berpisah, tapi aku dah xmahu amik tahu lagi pasal dia, sbb hati aku da terpikat yang baru hehe. Berambus dari hidup aku anis.

Ini bukan noktah cinta aku, tapi permulaan pada sebuah buku yang baru. Mulai hari ini puteri hati aku adalah dia yang akan ku gelarkan Honey, haha.

P.S. So apa pendapat anda, adakah saya patut tinggalkan ANIS yang menyepi terlalu lama? ATAU dengan HONEY yang mmg layak dan matang?

Wednesday, March 17, 2010

Noktah Cinta

Xde ape aku dapat update..just terdengar lak lagu Hafiz AF7 yang baru. Xde la minat sangat Hafiz ni, p lagu die best, hehe. Sangat bermakna untuk aku dan macam kena dengan hati aku skrang ni...mood aku tgh hepi dan ok sgt2. Mcm suke kan seseorang tapi aku xleh nak cerita sebab aku sendiri xpasti ape sbnrnye berlaku pada hati aku haha.. ceh wah....

ok layan lagu ni.

Single terbaru dari Hafiz, Noktah Cinta.

layannn... :)

 

Ternyata semua bicaraku

Tersimpan di dalam hati itu

Ternyata semua soalanku

Tak pernah kau fikir di fikiran

 

Mengapa kau masih

Mencari kepastian dalam cinta

Dan disini masih

Menanti jawapannya

 

*chorus*

Tuhan tolong nyatakanlah

Padanya tentang cinta

Adakah masih diriku di perlukan

 

Tuhan tunjukkan padanya

Tentang apa yang ku fikirkan

Adakah cinta ini

Perlu untuk dirinya

 

Berbicara tentang cinta kita

Masih tiada noktah penghujungnya

Berbicara tentang perasaan

Simpan saja semua itu

 

Mengapa kau masih

Mencari kepastian dalam cinta

Dan disini masih

Menanti jawapannya

P.S. Kita sebagai manusia biasa masih mencari kepastian. Jawapannya terletak pada hati kita sendiri. Tanya lah hati kerna di situ jawapannya di sana hehe.

Sunday, March 14, 2010

Gathering Relatives @ S. Alam

Sempena sebahagian saudara mara aku yang akan pergi umrah minggu depan, sempat juga aku nak update kan gambar2 untuk tatapan semua. Bukan apa. Geram lak melihat telatah dan gelagat budak2 ni yang comelnya. Hehe.

I am having fun there. Tempatnya di Kelab Golf Seksyen 13, rumah Anti aku, Jamilah. Aku rasa sangat sejuk hati hari ini. Lega, tenang dan aman rasanya, apabila semuanya ok. Di bawah ada sebahagian gambar2 masa gathering sedara mara sume, even xbyk aku dpt snap tadi, p cukup hati aku berasa sejuk aja.

Di sini aku bersyukur dapat berbaik dengan dia, sebenarnya aku sayang kan cousin2 aku, aku tak mahu ada perselisihan faham. Dah namanya darah daging, kita carik2 bulu ayam akhirnya bercantum juga kan. Sekarang aku faham kenapa dan apa sebenarnya yang terjadi, kami berbaik2 tanpa campur tangan sesiapa pun, masing2 dah besar dah matang. Tahu mana baik dan buruk.

Segala pertelingkahan aku antara sepupu aku dapat dileraikan. Kadang2 aku rasa mmg tak sampai hati dan tak patut aku buat mcm tu. Apapun kami dah bermaafan, dan aku tahu masing2 punyai ego. Aku tak mahu itu berpanjangan.

Seronok sangat berada di sana, mungkin benar apa katanya, sume dah mula berjauhan dan berenggang atas urusan kerja dan belajar. Namun aku tahu di sebalik konflik antara sesama kami tak akan berpanjangan, aku faham dan aku tidak berani untuk masuk campur, maaf semua aku rasa aku tidak layak. Tapi, aku berdoa semoga semuanya pulih, dan harapkan yang terbaik untuk semua. Aku sayang kamu semua. Dan entri ditujukan khas buat saudara mara aku yang tersayang.

P.S. Semoga hubungan sesama kita berkekalan hingga beberapa generasi. Bangga menjadi cucu Atuk Yusof dan Atuk Abas. Dua2 berhati waja dan cekal. Maafkan segala salah dan silapku.


Farid dan adik dia Aisyah

Farid

Comelnya...Qaisara dan ibunya (Zaliza my cousin)

Comel x?

Puk amai2 belalang kupu2

lor nape ni hehe


Adik aku Farisya dan Qaisara

Sama2 tembam kan haha

Saturday, March 13, 2010

Wenger - To master the midfield is important


Arsenal in recent 13 years, had more key players like Viera, Cesc Fabregas, Marc Overmars, Pires and etc. But now they have new key and killer play maker, born in fast track, like Rosicky, Arshavin and Nasri; they can assist and dribble very well. I think they have well organisation and can fight for European title this season. I love Arsenal, and can't stop love the trend of exquisite football. Arsenal now matured enough and don't  afraid to Giant team. Hope Arsenal can get Double Cups for this season. 

The article get from Arsenal.com

By Nick Teale

Arsène Wenger has hailed the impact of midfielder trio Tomas Rosicky, Samir Nasri and Andrey Arshavin on Arsenal's season.

The manager believes their versatility and technical ability are key to the Gunners’ style of play, especially in Europe.

Arshavin has played across Arsenal's front three this season, and was particularly impressive when he stood in up front when the Gunners' injury crisis hit its peak during the winter.

Nasri missed the first two months of the season with a broken leg but has been impressive in recent weeks. His delicate assist helped Cesc Fabregas give Arsenal the lead against Burnley last weekend, and the Frenchman scored one of the Gunners' goals of the season in the 5-0 win over Porto in midweek.

Rosicky has enjoyed one of his best seasons in an Arsenal shirt and has played on the left, right and in midfield this term, returning to the creative force he was before rupturing his knee ligaments two years ago.

All three have earned the praise of Wenger this week.

"It is very important when you fight in Europe to have a good technical level," said the manager.

"All these players give you a guarantee of good technique. To master the midfield is important. We have a game based on quick passing movement that demands good technique."

Thursday, March 11, 2010

Adakah melepaskan sesuatu itu, satu kehilangan?!

Huhu rasa tak ada idea la nak tulis apa2 entry ni. P aku harap dapat update kan blog aku ni dari masa ke masa. Agak penat sikit la hari ini. Baru je seminggu macam da tak larat je hehe. Nak ngarot atau mencarot je kat sini. P tak beretika lak wat mcm ni. Sbb blog atau FB bukan tempat untuk kita lepaskan geram la aku rasa (walaupun aku penah terbuat haha).

Ambil masa nak update benda dan cite baru ni. Cuma esok mula bertugas macam biasa lah di SA, kena amik adik aku Fifi dan rasa rindu la kat MAMA aku sbb nak pergi umrah. Huwaa. Tak pernah berjauhan sejauh ini dan selama lebih 2 minggu ni hehe. Ceh.

Entry ni aku tujukan khas untuk MAMA, Anis, Aina, Makmi dan sekeluarga semua. Semoga mereka selamat pergi dan pulang ke Tanahair. Aku doakan yang terbaik untuk mereka dan menerima pahala yang bukan kepalang. MAMA doakan Ayoi berjaya dalam hidup dan kerjaya yer.

Sabtu ini mereka akan berangkat dan menunaikan umrah. Doaku seiring selalu. Agak ralat sebab tak dapat nak hantar ke KLIA.

P.S. Aku tetap menjalani hidup seperti hari2 biasa. Hari2 mendatang yang penuh cabaran dan menjanjikan kejayaan. Aku dapat rasa aku dapat terima hakikat tanpa dia. Aku tak takut pada kehilangan lagi. Kalau terlepas biarlah ia terlepas, jangan dikenang lagi. Wah2 hehe.

Wednesday, March 10, 2010

Arsenal reached to Quarter Final, yes...

Penalty pada minit ke 90, Bendt so cool like Fabregas...

Nasri celebrate selepas score.


4.20 pagi, sebelum pergi keja, BTP Rawang.

Aku rasa aku tidak mahu ketinggalan untuk cerita lagi pasal Arsenal ini. Tgk jeles lak kat Hatta dan Anne pabila mereka review team favorite aku, Arsenal hehe. Semalam aku tidur agak awal dalam 11 malam, walaupun, aku kerja namun tidak mematahkan hati aku nak tgk Arsenal lawan ngn Porto. Sayang nak tinggalkan. Masa bukak2 ESPN pukul 4.20 pagi, Bendtner da score 2 gol untuk Arsenal. Aku terlepas. Tersedar bangun tadi pun sebab anjing selalu bertalu2 menyalak dengan kuat, seram pagi2 ni haha.

Fuh, selamat Arsenal terlepas hlgn peringkat 16, skrg ni masuk suku akhir menyertai dua pasukan pertama, selain Bayern Munich. Yes. Aku harap MU kalah, sbb aku mahukan juga AC Milan menang, Arsenal menang dengan mudah atasi Porto dengan 5-0, wow it was so impressed me a lot. Congrate to Arsenal and Bendtner. Harap dapat tgk prestasi mereka lebih baik pas ni.

Maklumat daripada Arsenal.com dan di ESPN tadi, aku lihat Arsenal bermain dengan sangat konsisten sekali, menakjubkan sekali, tak dapat nafikan Arsenal team fav aku drp dulu, asik kena serang, tapi mereka bertahan dengan cemerlang. Permainan pagi tadi, Fabregas diganti oleh Arshavin, Nasri untuk mencipta taktikal kreatif dan berkesan.

Terkejut dengan persembahan Arshavin dan Nasri malam tadi, mereka berjaya mengucar-kacirkan sekurang2 nya 3 pertahanan Porto, tapi Nasri la paling gempak, aku xkan lupakan jaringannya seperti pemain Brazil tarafnya. Haih.

Bendtner walaupun dapat 3 gol nasib, tapi bagi aku dia adalah penyudah yang bagus untuk pasukan Gunners ini. Apapun aku tetap rindu aksi Van Persie. Harap dia pulih bulan 4 ni nanti.

Puas hati jugak lah Arsenal menang besar, sbb Porto pn dapat gol nasib masa kat homegrown dieorang 2 minggu lepas. Arshavin antara penyumbang terbesar untuk Bendtner dan Emmanuel Eboue untuk score. Aku kira tadi 3 assist Arshavin. Huh. Tak dinafikan bahawa Arsenal adalah team konsisten dalam Liga Juara Eropah ni. Gol pertama Arsenal  tu aku rasa mcm Arsenal bayar 'cek' untuk menang haha. Cuma satu gol lagi untuk mereka menang agregat besar, seolah2 mcm tunaikan cek tadi, haih ape aku ngarut ni. Okla papepun tahniah untuk aku dan fans2 Gunners yang lain ok.

P.S. Di bawah adalah jersey2 Arsenal yang pernah aku ada untuk buktikan aku peminat setia. Cuma jersi merah tu lama sangat, masa Dreamcast taja Arsenal. ok papepun korang enjoy baca post ni. Muchas Gracias.

Jersi first aku beli dulu

2nd jersi aku beli

3rd jersi, away jersi

Monday, March 8, 2010

ShaH AlaM atau Bdr. TasiK PuterI di HatikU?

Skrg ni aku tgh study pasal heat treatment dan raw material tuk process. Walaupun tidak sama dengan apa yang aku belajar selama ini di kuliah2 di UPM tersayangku, namun tetap tidak mematahkan semangat tuk belajar sesuatu yang baru...

Bagi aku tidak banyak beza SME Aeropace, tempat aku praktikal dulu dengan Power Steel, jadi tidak menjadi masalah untuk cepat catch up. Setakat tidak la terasa tertekan sangat, dan aku sangat enjoy di sini, sbb mmg impian aku untuk bekerja di  Shah Alam.

Aku pun tak tahu nape aku suka sangat dengan Shah Alam, entahla. Mungkin mengingatkan aku pada seseorang, hehe. Eh tak la. Bagi aku, aku suka shah alam, tempat nya cantik sangat, dan mudah untuk faham jalan2 nya. Tak susah sangat la, sbb byk round-aboard, betul ke eja ni haha.

Mungkin ABC Fraddo, UiTM Shah Alam, KGSAAS dan Amelia...haha...Aku suka dengan gelak tawa orang2 di SA. I love Shah Alam.

ABCDEFG...suke syasya yer...

Meh nk sket

Kusyuk ayah aku...


P.S. Anyway Bandar Tasik Puteri still the best, tempat paling aman, tenang dan sunyi. Mendamaikan jiwa. Sebahagian gambar di BTP Rawang.

Belah depan rumah, saujana mata memandang, bukit bukau dan kawasan kelapa sawit

Cousin2 aku

siap ada buaian hehe

Pada malam hari, gmbr pada Disember 2006

Aman dan damai malamnye, lgsg tiada keta yang lalu, lari dari hiruk pikuk kota

Sunday, March 7, 2010

Cerah

Oppsss...terlebih sudah, itulah trademark stacy yang kita da tahu sangat2 hehe..

Bukan apa aku nak introduce lagu Cerah salah satu single Stacy yang bagi aku agak catchy, aku baru je dgr lagu ni smlm kat cerita Kau dan Aku. Best lak, rasa layan sgt haha. Rugi kalau xdgr. Stacy mmg best, tarian die leh wat kite pn nk menari hehe.

Oppps, terlebih sudah...hehe

cantiknye berbaju kurung. Comel

amik dari pada abang nara



Lirik Cerah – Stacy

 

Sungguh indah hari yang cerah

Sehari semalam

Tak dapat lena

Rahsia jiwa terlepas ke telinga

Mana ku sedia ohhh

Mana ku duga dikau secepat ini bertindak

Saatku kabur erti cinta

 

Bridge

Cemasnya

Tak terkira

Penatlah

Apa dikata

Waktunya

Dah tiba

Tiba masaku kenal cinta

 

Chorus

Tiap kali kau dekat

Hati seakan lompat

Lebih ceria di pagi yang cerah

Tiap kaliku dengar suaramu

Hilanglah gentar

Sungguh indah di hari yang cerah

 

Tidakku menyangka

Ini waktunya

Kau meluahkan kasih lama tersimpan

Manaku sedia

Manaku duga dikau secepat ini bertindak

Saatku kabur erti cinta

 

Ulang Bridge

Ulang Chorus

 

Ku akui sesekali ku terpesona

Dengan wajahmu

Tak terfikir sejauh ini

Dikau bersungguh ingin menyayangiku

 

Ulang Chorus 2X


Friday, March 5, 2010

Catatan hari ke tiga di Power Steel

11.15 pagi, Jumaat-5/3/2010

Agak menarik hari ini, hari ke-3 di Power Steel Shah Alam. Aku hanya nak update ape berlaku sepanjang hari ini. Walaupun tak dapat nak update blog kat ofis atau main FB ke atau apa-apa jer, tapi langsung tidak menghalang aku untuk menulis di dalam buku notepad aku ini, Capricorn.

notepad yang wajib ada

Notepad ini juga adalah catatan untuk belanjawan seharian dalam sebulan, bunyi macam kelakar jer, tapi penting untuk aku mengawal perbelanjaan dalam sebulan, berjimat dan tak mahu boros untuk bulan pertama bekerja. Ok tak cara ni??? Hehe.

Oppss, bukan ni aku nak cite sbnrnye. Hari ke-3 ni, Mr. Tong, Head of Planning and Production takkan bagi aku task yang berat2. Mr. Tong mahu aku berjumpa dengan Chai untuk belajar pasal raw material. Aku masih perlu faham banyak lagi proses dan prosedur yang terlibat. Apa yang penting adalah Raw Material, iaitu dalam bahasa industri ni kita panggil bahan yang belum diusik untuk tujuan proses berikutnya. Raw Material yang digunakan di company aku ni adalah wire daripada steel. Wire2 ini akan digunakan untuk proses heading, rolling (threading untuk ulir skru), dan proses sekunder cthnye trimming atau pointing. Untuk company aku ni dieorang cume kawal bahagian internal sahaja. Bhgn2 external dibuat oleh service provider (s.p.) iaitu subcon drp contractor lain. Bhgn external ni, Power Steel xbuat, tapi s.p. len yang wat untuk heat treatment, plating ke,tumbling ke atau coating.

Berbalik kepada bhgn internal tadi, wire seperti aku cakap tadi adalah raw material yang sediakan supplier daripada serata timur, Jepun (Adachi), Korea (SeAH, Metal 1), Metal 1 Thailand, Taiwan (Chin Yu) dan byk lagi la. Company aku banyak wat output mcm skru, bolt nut kebanyakannya tuk syarikat2 besar keta. Company2 besar mcm Perodua, Proton dan Hitachi adalah contoh customer terbesar company ni. Wah tak sangka blog aku jadi tempat laporan lak hehe. Dah penuh satu muka surat notepad ni. hehe.

Contoh wire drp supplier berbeza

Di bahagian Raw Material yang dikawal oleh Abang Chai tadi, wire2 ini akan dihantar ke setiap machine production jika diperlukan. Jadi Abg Chai ni lebih kurang orang yang bertanggungjawab untuk menyusun, menghantar dan juga menyemak setiap kualiti wire2 coil ni. Chai ada pengalaman 9 tahun dalam menyediakan stok untuk production. Bagus juga dapat tgk proses menyediakan wire coil ni dalam setiap coil stand. Chai menyusun wire ini 5 coil untuk setiap invois drp supplier. That's mean, satu stand tu ada 5 coil la.

cara memotong wrapping (bungkusan)

1 stand ni mesti ni ada 5 coil, so ni baru 4, kena ada lagi satu

tarik wrapping tu


cara nk buang bungkusan (wrapping) tadi

ID Tag kena buat after kite dah isi dalam ID form

Ok, dalam ID form ni kite kena letak detail yang telah diberikan invois supplier. Lepas da siap ID form tu kena letak detail dalam ID tag seperti di atas. ID tag ini ada detail, untuk code color, gred wire, diameter wire, panjang wire dan lain2 lagi la. Da siap sume ni maka leh la antar ke machine2 shop yang perlukan wire2 steel ni.

After dapat sume info yang aku nak, aku duduk la dalam ofis balik, dan time ni la aku tgh menulis lagi dalam notepad ni. Banyak gak aku dapat tahu pasal diameter wire, code2 warna wire, panjang wire dan plg penting tu gred wire tu. Kalau gred tu ada tulis SCM, itu antara yg plg bagus.

Sebenarnya ada lagi nak cite ni, tapi xpe kalau rajin nanti aku update lg k.

P.S. Bila fikir balik nak gak ada iPhone atau iPod ke senang sket aku nk type pape note dlm word ke. Bukannnya nak men internet sgt pn, tapi rasa mcm nak ada benda gantikan notepad capri tu haha.

Thursday, March 4, 2010

Subjektif, Abstrak atau Nyata?

Tidak dapat ku membayangkan apa yang telah berlaku pada aku hari ni...nape aku ni

Da lama xmenjadi terlalu hyperaktif mcm ni...mungkinkah aku sedang menghasilkan hormon-hormon yang menjadikan aku sebegini...

Aku bukan nak emo di sini..sbb entry ini adalah entry ke'happy'an yang terlampau melampaui batas dek akal aku...haha

Mungkin kerana akal fikiranku tidak lah berapa stabil hari ini...aku mmg suka amik tahu saja apa yang aku nak amik tahu...aku tidak peduli dan tetap nak amik tahu juga...aku xdpt berhentikan perangai suka mengusik, menyakat dan suka melawak2 melawak dan trus melawak...maaf sape2 terasa...jgn la amik serius sgt...papepun seribu maaf dariku...yang jelik datangnya daripada kita...cuma Allah yang Maha Sempurna...

Selagi ada jari dan buah fikiran aku tetap menulis di sini...sbb aku bebas berkarya di sini mengikut norma2 dan nilai2 yang tidak bercanggah...bagaimanapun aku tetap mahu menyatakan SUKAKAN sesuatu...dan xtahu nak ckp mcm mane adakah aku benar2 dilamun oleh virus yang sukar dikawal ni hehe...

Apapun aku suka pada dia, benda ni subjektif dan terlalu abstrak. maaf aku xdpt beritahu...walaupun mcm da terbagi tahu haha.

P.S. karya mengarut yang xperlu ditafsir oleh Usman Awang.

Wednesday, March 3, 2010

Welcome to the New World 5ruZ

rajin nampak...

Sempat gak aku nak postkan satu entry di sini. Huhu. Walaupun agak penat setelah seharian bekerja (ceh macam orang lain xpernah keja hehe). Seronok dapat menjalani kehidupan baru sebagai seorang engineer di sebuah syarikat yang agak komited dalam Malaysia ini. Salah sebuah syarikat pembekal terbesar kepada Proton, iaitu Power Steel and Electro Plating Works Sdn. Bhd. di Shah Alam. 

Aku rasa bersyukur dan bertuah dapat memulakan dunia baru ini. Satu tahap yang mencabar dalam hidup setiap manusia di dunia ini. Semoga perjalanan aku penuh duri dan liku ini berjaya di tempuh. Ajaib sekali, haih, kerana aku dapat kerja setelah hari ini interview esok trus dapat. So miracle haha. Thanks to Encik Param, Mr. Tong and all crews there help me even im freshies here. Semuanya mesra di hari pertama ini. Cuma Mr. Tong janganlah laju sangat ajar, saya xdpt nk tangkap sangat.

But I can catch up as fast as I can, because my major more in Material Process and Analysis. Aku rasa xde masalah sbb ada gak knowledge dalam Mechanical properties and chemical composition any materials. Aku familiar dengan material seperti Steel dan Aluminium Alloy. Aluminium Alloy banyak aku gunakan dalam analisis kegagalan dan ketidakterhinggaan. Projek Ilmiah akhir aku juga tidak terlepas daripada konsep2 ini.

Company ini based pada manufacturing, 100 percent dalam automotif. Masa aku di temuduga tu, aku xberapa gelabah sgt atau kaget sgt. Sbb da biasa menghadapi temuduga dan aku tahu serba sedikit tentang company ini serta xrugi jika aku menjadi salah satu ahli keluarga Power Steel. Kali itu aku berjaya melakukan dengan cemerlang, dan target untuk mengisi jawatan sebagai engineer bhgn production dan planning. Not bad. Aku harap dapat meneruskan kesinambungan pereka2 dan jurutera2 terdahulu drp kita yang bertungkus lumus mencipta dan membina teknologi dan kemudahan yang kita ada sekarang ini. tul x

penuh dedikasi

P.S. Oppss aku xleh nk tulis byk sbb da kena tido ngantuk esok keja...bye...assalamualaikum...

P.P.S. Ada lagi benda nak tambah hehe, masa 1st time datang keja habis sume ingt aku cina haha...apela...sampai department sebelah dari QA, HR sampai shop keeper sume tny aku cina ke...huhu...plg best ramai puji aku hensem haha...opps...kena gak lagi...dieorang bgtau kalau ada kebakaran cpt2 lari yer 5ruz...tkt muka kau tbakar hitam haha

Hati yang Kau sakiti

Wah layan lagu rossa jap yang penuh syahdu syahdan mcm hattan wahaha...gler suke lagu ni...aku layan tuk release penat sepanjang hari keja hehe. I Love U Rossa kau sememangnya comel. Rosa dalam bahasa adalah pink dalam bahasa latin (spanish)...comelkan nama die mmm. Lagu ini juga adalah lagu tema salah sebuah Telenovela yang sedang ditayangkan di Astro Prima iaitu Airmata Cinta lakonan Cinta Laura

Lirik:

Rossa – Hati Yang Kau Sakiti

 

jangan pernah katakan bahwa

cintamu hanya untukku

karna kini kau telah membaginya

 

* maafkan jika memang kini

harus kutinggalkan dirimu

karna hatiku selalu kau lukai

 

** tak ada lagi yang bisa ku lakukan tanpamu

ku hanya bisa mengatakan apa yang ku rasa

 

reff:

ku menangis membayangkan

betapa kejamnya dirimu atas diriku

kau duakan cinta ini

kau pergi bersamanya

 

ku menangis melepaskan

kepergian dirimu dari sisi hidupku

harus slalu kau tahu

aku lah hati yang telah kau sakiti

 

repeat *, **

repeat reff

 

ku menangis

harus slalu kau tahu

aku lah hati yang telah kau sakiti


Tuesday, March 2, 2010

Hotel Mania...mania...macam Krumania je hehe


Esok aku dapat keja kat shah alam syeksyen 15 di Power Steel, tercapai cita2 aku menjadi seorang engineer, huhu, syukur. Tapi itu bukan aku nak cite hari ni haha. Nak cite pasal hotel mania, drama baru di TV3. 

Wah2 bestnya hotel mania. Puas hati la tgk cite ni. Drama muzikal, lebih2 lagu kru byk dlm cite ni, hehe. Tempat lak kat Marriot Putrajaya, aku penah la keja kat situ, best. Bile tgk adiwira, dieorg ckp die sarawak, teringtlak penah orang ingt aku sarawakian masa keja kat hotel dulu haha, mmg ada kena mengenala sket ngn kisah aku tu, si marsha yg tegedik2 n garang tu mmg btul tau. Dl mmg ada minah cm tu kat hotel. Dulu si minah tu nama Shida, mmg mcm tu, suke ajak kiteorang karaoke huhu lalalala.  haha. Si bob chef pn same, mulut kecoh, gud job KRU sbb ada cite mcm ni, dieorang tul2 wat kajian b4 running dis project, tahniah

Bagi aku xrugi la kalau tgk cite hotel mania ni, puas hati, cerita xla berat sgt. Santai je yeah. Apepun tahniah kepada semua pelakon dan krew yang menjayakan cerita ini, harap KRU trus berkarya untuk masa mendatang.


Kalau di lihat promo drama ini, kebanyakan di bintangi oleh bekas – bekas peserta Akademi Fantasia. Penyanyi menjadi pelakon. Aduh, macam – macam dunia artist sekarang.

Apa yang ada dilihat, Hotel Mania macam berkonsepkan Muzikal sebab ada scene – scene menyanyi dan menari di kaki tangga hotel tersebut. Erm, macam biasalah aku, disebabkan lagu tema atau OST dia macam best jer, jadi aku mesti tengok.

Dikatakan drama muzikal ini yang pertama di Slot Lestary untuk tahun 2010 ini di Tv3 dengan jumlah episode sebanayk 26 episode hasil terbitan daripada kumpulan adik beradik. Siapa lagi kalau bukan Kumpulan KRU. Memang baguslah adik beradik ni. Pandai.

Antara pelakon yang terdapat dalam drama Hotel Mania ini, adalah Anding Indrawani, Marsha, Dafi, Adam, Bob, Zain Ruffedge dan Ryzal. Drama muzikal sudah bukan satu idea yang baru. Walaupun sambutannya kurang baik tetapi ia tidak mematahkan semangat KRU Studios untuk menerbitkan drama muzikal mereka sendiri.

Lagu tema Hotel Mania ni pun best gak, korang boleh dengar sini.






Lirik:

Nada bersendirian

Memerlukan iringan

Nota /Noktah kedua dan ketiga

Dibantu irama

A,B,C,D,E,F,G

Rentetan kunci do re mi

Bersatu kita terus

Mewarnakan lagu

Berpadu suara kita alunkan melodi

Diriku dan dirimu

Menceria kan suasana harmoni

Hotel Mania.



Sinopsis ini petikan daripada Gua.com.my

Cerita bermula dengan Adiwira (lakonan Anding), seorang graduan dari Sarawak yang ke Hotel Mania untuk mencari bapa kandung yang tidak pernah ditemui.

Di Hotel Mania, Adiwira berkenalan dengan Girang (Dafi) yang menjalani latihan praktikal di situ. Kebetulan, hotel tersebut sedang mengadakan temuduga terbuka untuk pelatih-pelatih baru. Girang mencadangkan kepada Adiwira untuk menghadiri temuduga itu supaya dia mempunyai tempoh yang lama untuk menyelesaikan misi mencari bapa kandungnya.

Ketika bekerja di sana, Adiwira bertemu Emilia (Adeline Anthony) yang bertugas di bahagian spa & sauna. Emilia selalu dibuli Mar (Marsha), pekerja ‘front desk’ yang menaruh hati pada Adiwira. 


P.S. Hope dat KRU still make their next album...too long waiting...huhu

Artikel di petik daripada:

http://amsuda.blogspot.com

http://www.ezy4u.org


Saturday, February 27, 2010

Sedihnya...Sun Mi...


Aku baru balik dari Putrajaya tadi jadi krew multimedia, teringat pulak pasal Wonder Girls. Terbaca pasal ahli kump mereka, Min Sun Mi bakal meninggalkan kump ter'cute' ini hujung bulan Februari 2010, huhu sedihnya, bukan apa kalau tak ada Sun Mi macam xbest lak sbb kolaborasi antara mereka sgt serasi dan mantap. Gambar di atas seperti dalam berita Seoulbeat.com. Sedihkan sampai meleleh air mata Mimi ni, hmmm.

Sebab dia meninggalkan kump yang tgh hot ni adalah kerana Mimi mahu meneruskan pengajian dia di Universiti.  Kenyataan Mimi ini setelah mendapat sokongan tidak berbelah bahagi daripada rakan2 dalam WG, famili dan Jye YP sendiri. Dalam Mac nanti, Mimi akan kembali ke Selatan Korea sebagai orang biasa menghadiri kuliah, tapi pada masa sama tekad meneruskan juga dalam kelas tarian dan nyanyian. JYPE berkata, "Dia akan kembali semula ke pangkuan WG setelah menamatkan pengajian nanti". JYPE turut mendedahkan trainee selama 3 tahun nya untuk menggantikan Mimi oleh Hye Rim aka Lim. Lim juga adalah member grup yang dikenali sebagai Chinese Wonder Girls or Sisters.

Keputusan ini pastinya sangat lah berat kerana ia melibatkan kerjaya mereka yang baru saja nak berkembang di US, album tribute Nobody baru je dilancarkan. Apapun diucapkan semoga Sun Mi berjaya dalam pengajiannya nanti. Go Go Chaiyok!!!...


Di bawah sumber berita:

soompi.com


P.S. Aku paling minat Sun YE, cute sgt hehe. Yang dua dari kiri tu.


Tuesday, February 23, 2010

Aku penulis???

Agak teruja sekejap apabila borak2 dengan bekas wartawan yang juga jiran aku. Walaupun pengalaman dia hanya 6 tahun dalam bidang kewartawanan dan kolumnist, namun info dan tips yang aku dapat cukup untuk aku menghadapi interview akan datang nanti. Aku akan terus menulis dan menulis. Dia kata jangan takut dan fokus dengan apa yang akan dihadapi nanti, dan jadikan bidang sebegini satu prolifik yang tinggi martabatnya. Aku dapat rasakan apa yang dikatakannya mungkin bidang ini bukan kerja yang sementara sahaja, tapi macam satu cara hidup yang bermakna; kita dapat menambahkan pengetahuan dalam apa jua bidang, tambahkan kenalan tidak kira golongan biasa, menengah ataupun kelas atasan, dan menjadi medium penting untuk masyarakat. Anti tu kata tak rugi kerja ni kalau untuk mereka yang suka sangat gerak sane sini xduduk diam yer haha. Huh, tiba-tiba aku rasa nervous je huhu. Info yang aku dapat cukup berguna untuk masa hadapan. Ini adalah tips2 yang diberikan anti tadi:-

1. Berminat dengan kerjaya ini. Mestilah kena minat kan, kalau tak minat bagaimana hendak kerja dalam bidang mencabar ini.

2. Menguasai Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris dengan baik. Mestilah kena kuasai kedua-dua bahasa ini dengan baik, kemahiran bahasa sangat penting untuk menghadapi dunia penulisan ini, yang penting jangan lah ada banyak sangat ejaan atau grammar yang salah, kesian lak kat editor nak editkan, hehe. Mungkin ini dapat menjimatkan masa penulis, penyunting dan pencetak. Tugasan pun dapat disiapkan dengan cepat mengikut 'dead-line' nya.

3. Kemahiran Menulis. Mestilah kena pandai menulis. Bukan sahaja kena pandai menulis, malah kena mahir dan dapat tulis dengan cepat, anti tu kata, mungkin akan ada kursus untuk 'short-hand'. Harap-harap ada.

4. Kreatif. Kreatif adalah satu aspek terpenting untuk menulis. Kalau tidak kreatif bagaimana nak ada cerita-cerita atau isu-isu sensasi nak letak depan paper haha.


5. Sanggup bertemu dan temu bual individu pelbagai peringkat. Huh tip ni aku rasa paling penting, sbb kite perlu bertemu dengan pelbagai manusia tidak kira pakcik tepi jalan ke, polis ke, bomba ke, tauke warung mamak ke, yang penting semua kena buat kawan. Daripada situ mana tahu kita dapat kawan dengan YB ke, dato2 ke, atau MP. Network yang kita ada sangat luas dan bukan sembarangan kerjaya wartawan ni.

6. Sanggup bekerja tanpa kira masa dan tempat. Ini pun penting jugak, yela mana tau tiba2 dapat call daripada informer kena pegi lak tempat2 crime orang kena bunuh ke, kemalangan putus kepala ke, kena cepat dan kena jadi orang pertama antara yang pertama, huhu. Kalau lambat mana nak dapat berita-berita panas ni.

7. Luas pengetahuan dalam pelbagai bidang. Memang kena luas pengetahuan dalam pelbagai bidang. Aku tak nafikan yang bidang ini bukan sahaja tuk mereka yang pernah amik degree mass comm jer, background mcm aku engineering pn leh amik, sbb info dan fakta yang ada dalam paper tidak semuanya general, mungkin ada yang spesifik kepada teknologi, isu alam sekitar, sains, angkasa, dan macam2 lagi. Jadi contoh la macam aku banyak tahu pasal penerbangan dan angkasa, mungkin aku boleh cerita pasal kecanggihan yang ada pasal Aero Angkasa ni, mana tahu boleh cerita tentang penerbangan solo pada 1980-an mengelilingi dunia tanpa henti mengisi minyak selama 9 hari, kan gempak tu.

8. Rajin mengikuti perkembangan semasa. Sekarang ni banyak isu semasa yang masih belum dikupas lagi, jadi tugas wartawan dan kolumnis di sini, menyebarkan berita-berita yang belum disiarkan, dan mengupas berita2 itu menjadi tatapan pembaca. Namun situasi yang sukar akan dihadapi kerana setiap syarikat akhbar mempunyai agenda dan ideologi yang sangat berbeza. Mereka kena bersaing antara satu dan yang lain untuk mendapatkan berita itu dahulu. Contohnya BERNAMA, selalu dapat berita yang terdahulu, jadi syarikat-syarikat akhbar yang lain perlu bersaing untuk mendapatkan berita itu atau membeli terus dari BERNAMA atau Agensi. Maka wartawan hendak lah rajin dan sentiasa ramai kenalan dari pelbagai peringkat media massa. Bagi aku, aku prefer lebih kepada paper selain TV, sebab tv ni sikit sgt beritanya. Akhbar ni lebih detail, padat dan ringkas.

9. Ada value added. Memang kena ada nilai tambah atau value added dalam setiap wartawan. Mereka mestilah berketrampilan, introvert, yakin, dedikasi, komited, dan mesti mempunyai idea2 baru dan segar.

Aku rasa itu jela tips yang aku dapat hari ni, kalau sape2 ada tip2 yang lebih bernas dialukan untuk berikan pada aku ok. Agak mencabar kerjaya sebagai wartawan ini. Tanpa memiliki ciri-ciri  di atas ini, agak sukar bagi seseorang itu bertugas sebagai wartawan kerana kerjaya ini memerlukan seseorang itu menulis dan mengarang berita dan rencana dengan baik dan difahami. Bakat semulajadi pun kena ada untuk menghasilkan idea. 

Sebagai wartawan, setiap hari mereka akan diberi tugasan membuat liputan peristiwa atau menemuramah individu tertentu.

Selepas itu, mereka akan kembali ke bilik berita untuk menulis berita atau rencana berhubung temu bual tadi.

Kemudian berita atau rencana yang ditulis itu akan disunting oleh pengarang sebelum dicetak atau disiarkan di media.

Friday, February 19, 2010

Deeper Conversation

:: DEEPER CONVERSATION :: YUNA ::

 

Is your favourite colour blue?

Do you always tell the truth?

Do you believe in outerspace?

And im learning you

 

Is your skin as tanned as mine?

Does your hair flow sideways?

Did someone took a portion of your heart?

And im learning you

 

And if you dont mind

Can you tell me

All your hopes and fears

and Everything that you believe in

Would you make a difference in the world

I'd love for you to take me to a deeper conversation

Only you can make me

 

I let my guard down for you

And in time you will too

 

if you dont mind

Can you tell me

All your hopes and fears

and Everything that you believe in

Would you make a difference in the world

I'd love for you to take me to a deeper conversation

Only you can make me

 

if you dont mind

Can you tell me

All your hopes and fears

and Everything that you believe in

Would you make a difference in the world

I'd love for you to take me to a deeper conversation

Only you can make me

 

4x

Deeper Conversation

let me

Aku tujukan khas buat si dia yang menyepikan diri, kerana sikap nya yang terlalu pendam perasaan, memeritkan aku. 

Wednesday, February 17, 2010

Sejuk mata memandang...

Sekarang hujan sedang turun dengan lebatnya...

Nasib baik aku, Mama, dan adik-adik yang lain sempat pulang ke rumah dari Cheras, tidak sempat nak berborak dengan bakal adik ipar hehe...sambil dengar lagu-lagu daripada Wonder Girls, terutamanya lagu remix Rainstone Nobody, sungguh melayan jiwaku di kesejukan ini. Tadi pergi ke rumah Waqqas dan adiknya Damia, kecil lagi, comel dan teruja melihat telatah mereka, yang seorang berangan nak jadi askar, adiknya pula mahu menjadi 'Princess' haha. Kelakar...

Waqqas baru saja 7 tahun, adiknya dalam 5 tahun, suka melihat mereka, budak-budak yang pernah mama aku 'baby-sitting' dulu. Selalu menziarah mereka jika kami ada kelapangan. Aku sempat melayan PS 2 dan menyakat Waqqas, Damia pula masih dengan Princess Wannabe. Mereka duduk di Cheras, Bandar Tasik Permaisuri, dulu aku suka berjoging di Tasik Permaisuri. Alangkah bahagianya jika aku ada anak yang comel macam Waqqas dan Damia.

Aku suka tangkap gambar budak-budak kecik. Telatah keanakan kadangkala dapat menyejukkan hati kita. Tenang dan aman sekali. Anugerah Allah yang paling bernilai sekali.

Gambar masa raya 2008

Inilah Damia


Waqqas dan Damia, comelnya...


Hujan sekarang sudah berhenti, sekejap benar. Baru hendak merasai kesejukan dan kedinginan alam. Hujan rahmat barangkali.

P.S. Gambar di bawah adalah poskad untuk anak-anak yang tidak senasib seperti kita di Palestin. Tujukan khas buat mereka, sedih dengan nasib mereka. Teringat pasal kanak-kanak di sana. 



 

Tuesday, February 16, 2010

KUASAI GERAK BAHASA TUBUH ANDA

Cara kita memperlakukan sesuatu seperti menggerakkan badan dapat mempamerkan sesuatu maksud tertentu. Tanpa perlu menuturkan kata-kata, gerak tubuh badan kita bisa menyatakan sesuatu maksud yang tersirat.

Tips penting:

1. Mulakan Komunikasi

Tunjukkan – duduk bersebelahan dengan seseorang kemudian perhatikan gerak tubuhnya samada tegak atau membongkok. Tiru gaya badan dia atau semasa dia membuat mimik muka atau tidak. Tersenyum atau tidak. Tapi pastikan semasa kita meniru gelagat dia itu tidak terlalu ketara bimbang nanti dia merasakan diri dia dipersendakan.

Maksudnya – Pergerakan ini amat berguna kepada kamu jika bertemu seseorang buat pertama kali. Ini bagi memastikan dia amat mengagumi kita. Kita dapat membina hubungan dengan cemerlang. Lama kelamaan hubungan dengan si dia akan lebih rapat.

 

2. Nampak Mudah Didekati

Tunjukkan – beri senyuman ikhlas dan naikkan sedikit kening kamu. Ketika mulakan perbualan dengan si dia pastikan pergelangan dengan tapak tangan menghadap mereka, terutama bila tiba tangan kamu ’beraksi’.

Maksudnya – mempamerkan tapak tangan bermakna kamu bersikap positif serta memberangsangkan. Kita dapat mempamerkan sikap kita yang lembut tetapi jujur dan maksud sebaliknya saya menaruh kepercayaan terhadap kamu. Justeru kita mengharapkan hubungan ini mampu diteruskan dan kamu boleh percayakan saya.

 

3. Jadi Teman Karib

Tunjukkan – bila seorang teman ingin meluahkan rahsia perasaannya, tunjukkan betapa kamu benar-benar sudi mendengarnya. Dengan mengangguk kecil ketika sedang berbicara. Kalau ingin mencelah tunggu sehingga ia habis bicara antara lima hingga 10 saat sebelum kamu bersuara.

Maksudnya – sesekali menganggukkan kepala ketika sedang berbual menunjukkan bahawa kamu benar-benar mendengar. Dan jika mahu membiarkan dia bercakap atau berkongsi cerita dengan caranya (tanpa menyampuk setiap kali dia berhenti seketika), itu bermakna bahawa kamu juga menghormati perbualan si dia 100 peratus berkaitan dengan dirinya.